Vigor Up

 

PIETRUSZKA
ok.36 kcal/100g

Pietruszka zwyczajna, niech Cię nie zwiedzie jej nazwa, niby zwyczajna a jednak niesamowita.
Właściwości lecznicze pietruszki znane są już od tysiącleci, ale na szczęście w epoce renesansu doceniono także jej walory smakowe.
 
Czy wiesz że…
  • Pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach np. czosnku
  • Jedna łyżka stołowa pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Pietruszkę można wykorzystać jako środek na ugryzienia komarów i innych insektów
  • Pietruszka gotowana traci witaminę C, witamina ta nie jest odporna na wysokie temperatury
  • Pietruszka zwyczajna jest podstawą libańskiej sałatki tabule.
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: C, A, B1, B2, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, błonnika
Działanie pietruszki:
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wpływa na krążenie krwi, pomaga walczyć z anemią
  • zapobiega infekcjom układu moczowego
  • ma działanie rozkurczające
  • pomaga na dolegliwości wątrobowe

RUKOLA
ok. 25 kcal/100g
 
Rukola zwana również rokiettą siewną to warzywo spokrewnione z chrzanem i rzodkiewka, o orzechowym, lekko gorzkawym smaku pochodzące z krajów Śródziemnomorskich.

Czy wiesz że…
  • Rukola zawiera osiem razy więcej wapnia i cztery razy więcej żelaza niż sałata lodowa
  • Dzięki zawartości błonnika Rukola wspomaga układ trawienny i na długo pozostawia uczucie sytości
  • Rukola zawiera luteinę i zeaksantynę związki wykorzystywane w profilaktyce chorób nowotworowych
  • Rukola jest źródłem cynku, przez co wzmacnia układ immunologiczny, działa antywirusowo i antytoksycznie.
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: A, B, C, K, wapnia, żelaza, błonnika,
Działanie rucoli:
  • wspiera procesy trawienne, leczy nieżyty i wrzody żołądka
  • podnosi odporność organizmu, zapobiega zakażeniom
  • reguluje pracę nerek i wydzielanie insuliny
  • działa antywirusowo, oczyszcza organizm z toksyn

GRUSZKA
ok. 57 kcal/100g

Spożywanie gruszek może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. W swoim składzie zawierają bor. To za jego sprawą łatwiej nam pracować umysłowo. Bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia możliwości koncentracji. Pierwiastek ten jest też szczególnie ważny podczas procesów związanych z transportem wapnia w organizmie. Gruszka, to jeden z nielicznych owoców zawierający jod, czyli minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Miękkie, dojrzałe owoce gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.

Czy wiesz że…
  • Lepiej kupować gruszki twardsze niż miękkie, ponieważ w miarę dojrzewania rośnie w nich zawartość cukrów, a maleje ilość kwasów owocowych i pektyn
  • Gruszka to bardzo zdrowy owoc i wbrew panującej opinii – nie jest ciężkostrawna. Mogą ją nawet jeść osoby z wrażliwym żołądkiem, a startą – można podawać niemowlętom
  • Gruszki to jedne z niewielu owoców, które nie nadają się do zamrożenia
  • Gruszki nie powinny być przechowywane z jabłkami (są one wrażliwe na etylen i przez to szybciej się psują)
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: C, E, B6, Kwas foliowy B9, Niacyna B3, Ryboflawina B2, Tiamina B1
  • Minerały : Potas, Fosfor, Wapń Magnez, Sód, Żelazo, Jod, Bor
Działanie gruszki:
  • zwiększą odporność na stres i poprawia koncentrację
  • są bogatym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy)
  • pomaga w zrzuceniu nadwagi (ułatwia trawienie)
  • przyspiesza gojenie się ran
  • powinny ją jeść osoby narażone na osteoporozę
  • poprawę pracy mózgu i tarczycy
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu
  • zapobiec rozwojowi nadciśnienia, ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu

BANAN
ok.90 kcal/100g
Banany rosną w strefie międzyzwrotnikowej. Są źródłem cennych węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu.

Czy wiesz, że…
  • Banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
  • Dojrzałe banany mają sporo kalorii, bo aż 90 kcal na 100 g.
  • Dzięki licznym wartościowym składnikom banany zmniejszają wrażliwość na negatywne bodźce. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stres oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie.
  • Dwa banany zapewniają Ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny.
  • Banany pomagają też wszystkim, którzy zmagają się z głodem nikotynowym, dzięki znajdujących się w nich witaminom z grupy B oraz składnikom mineralnym.
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy.
Działanie banana:
  • sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
  • reguluje poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
  • pomaga przy odchudzaniu (jest sycący, więc hamuje apetyt)
  • pomaga w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
  • obniża poziom cholesterolu we krwi (obniża niebezpieczeństwo ataku serca)ma działanie przeciwbakteryjne
  • pomocny w stwardnieniu tętnic
  • pomocny w zapaleniach nerek 

PIEPRZ CAYENE
ok.318 kcal/100g

Pieprz Cayenne, pieprz kajeński, czy też papryka kajeńska to przyprawa należąca do rodzin Capsicum, papryczek charakteryzujących się bardzo ostrym smakiem, zwanych powszechnie papryczkami chilli. Nazwa papryki pochodzi od stolicy Gujany Francuskiej, Kajenna.
 
Czy wiesz że…
  • Kapsaicyna to związek odpowiedzialny za ostry smak papryczek, oddziałuje na nocyceptory, receptory bólowe w jamie ustnej
  • Okazjonalne stosowanie pieprzu kajeńskiego hamuje apetyt, przechodzi ochota na tłuste, słodkie i słone potrawy
  • Pieprz Cayenne stosowany jest zarówno do mięs jak i czekolady
  • Zawarta w papryce kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby.
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: C, B6, A i K, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku,
Działanie pieprzu Cayene:
  • działa przeciwbólowo
  • wspomaga prace układu odpornościowego
  • udrażnia zatkany nos, zmniejsz opuchliznę błon śluzowych nosa
  • wspomaga pracę układu krążenia, chroni przed zawałem i udarem
  • leczy wrzody przewodu pokarmowego
  • przyspiesza metabolizm, likwiduje wzdęcia
  • obniża poziom cholesterolu

MIÓD
ok. 330 kcal/100g

O dobroczynnych właściwościach miodu nie decydują jego pojedyncze składniki, ale ich umiejętne połączenie. Miód w połączeniu z cynamonem ma niezwykłe właściwości.

Czy wiesz, że…
  • Najlepszą metodą na popękane usta jest posmarowanie ich miodem
  • Miodu nie należy podawać dzieciom do 1-szego roku życia
  • Gdy kobieta nie może zajść w ciąże, lekarz zaleca jej zwiększenie ilości miodu i cynamonu w diecie- miód jest afrodyzjakiem.
Dostarczy Ci:
  • Niewielkie ilości witamin: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt, różnego typu enzymy, hormony.
Działanie miodu:
  • zabija bakterie
  • podnosi odporność organizmu
  • zmniejsza odczuwanie bólu, zwłaszcza gardła
  • działa korzystnie w astmie
  • koi nerwy i działa nasennie
  • eliminuje wypadanie włosów
  • gwarantuje długowieczność
  • pomaga przy zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu
  • pomaga przy leczeniu ran i oparzeń (kładziony bezpośrednio na ranę)
  • obniża ciśnienie krwi


Komentarze