Green Spirit

 


JARMUŻ
ok.49 kcal/100g

Jarmuż to botaniczna odmiana kapusty, jest nie tylko piękny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Dziś jarmuż też znalazł swoich zwolenników, stał się kultowym warzywem wielbicieli zdrowego stylu życia.

Czy wiesz że…
  • Jarmuż to warzywo zimowe, zbiory rozpoczynają się jesienią i trwają całą zimę
  • Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw: holenderskich, portugalskich, znany jest także w Afryce, gdzie gotowany jest z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi
  • Jarmuż jest skarbnicą sulforafanu, przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe
  • Jarmuż wspomaga proces wytwarzania czerwonych krwinek, co może uchronić przed anemią
  • W jarmużu znajdziemy także sporą dawkę witaminy K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: A, K, C, B6, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, błonnika
Działanie jarmużu:
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, udrażnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi
  • chroni przed chorobami nowotworowymi
  • ma działanie przeciwutleniające, wspomaga proces oczyszczania organizmu
KIWI
ok. 60 kcal/100g

Kiwi to owoc koncentracji, pomaga się skupić i ukoić nerwy. Zawiera wiele różnych witamin i składników mineralnych bardzo pomocnych w sezonie na przeziębienia. Kiwi zawiera również serotoniny działające antydepresyjnie, przeciwutleniacze (spowalniają starzenie organizmu i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych) i potas. Cenione jest nie tylko ze względu na smak i oryginalny kolor, ale głównie za bogactwo witamin i mikroelementów. Niektórzy określają je mianem bomby witaminowej.

Czy wiesz, że…
  • O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi te niezwykłe walory żywieniowe
  • Norwescy naukowcy uważają, że kiwi może być naturalną alternatywą aspiryny w utrzymaniu układu krwionośnego bez skutków ubocznych
  • Kiwi znalazło też zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i wykorzystywane są w kremach i maseczkach. Z kiwi produkowany jest również balsam do ust. Ponadto kiwi znajdziemy w szamponach, żelach do kąpieli i wielu innych kosmetykach
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: A, B, C, E, K, potas, cynk, fosfor, magnez, wapń, sód, pektyny, kwas foliowy.
Działanie kiwi:
  • wpływa na poprawę samopoczucia i działa kojąco na nerwy
  • sprzymierzeniec gojenia się ran
  • wzmacnia odporność organizmu na wszelkie infekcje (świetne na kaszel i astmę)
  • hamuje apetyt na słodycze
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • działa delikatnie przeczyszczająco i chroni przed zaparciami
  • substancje zawarte w błonniku kiwi blokują powstawanie komórek rakowych
  • chroni przed chorobami serca i zmianami miażdżycowymi

JABŁKO
ok. 50 kcal/100g

Owoc, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Mawia się, że zjedzenie przynajmniej jednego jabłka ogranicza wizyty u lekarza. Dlatego nie należy zwlekać – jedz jedno jabłko rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.

Czy wiesz że…
  • W Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców.
  • Największym dobrodziejstwem pochodzącym z tego owocu jest błonnik w postaci pektyn, którego najwięcej występuje w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego sok powinno się wyciskać z całego jabłka!
  • Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła.
  • Jabłko powinno się spożywać na surowo!
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod.
Działanie jabłka:
  • korzystnie wpływa na włosy i paznokcie
  • przeciwdziała nowotworom
  • poprawia przemianę materii, zmniejsza apetyt
  • leczy zaburzenia jelitowe
  • zwalcza przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
  • obniża poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
  • zmniejsza napięcia psychiczne oraz bóle reumatyczne
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • „Przyjaciel serca” – działa wzmacniająco na jego mięsień

IMBIR
ok. 50 kcal/100g
 
Większość Azjatów nie wyobraża sobie życia bez imbiru, stosują go prawie do wszystkiego. Jest to podstawowy składnik do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Kiedy tylko dopada Cię przeziębienie, sięgnij po imbir, dodając go np. do herbaty.
 
Czy wiesz, że…
  • Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Dostarczy Ci:
  • Wapń, magnez, fosfor, potas.
Działanie imbiru:
  • pobudza układ odpornościowy
  • niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie
  • rozgrzewa, działa napotnie
  • działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo
  • przeciwdziała chorobie lokomocyjnej (niweluje mdłości)
  • przeciwdziała wzdęciom, obniża poziom cholesterolu
  • pobudza pracę serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • pomaga zwalczyć bóle brzucha (zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych)







.

Komentarze