ok.49 kcal/100g
Jarmuż to botaniczna odmiana kapusty, jest nie tylko piękny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Dziś jarmuż też znalazł swoich zwolenników, stał się kultowym warzywem wielbicieli zdrowego stylu życia.
Czy wiesz że…
- Jarmuż to warzywo zimowe, zbiory rozpoczynają się jesienią i trwają całą zimę
- Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw: holenderskich, portugalskich, znany jest także w Afryce, gdzie gotowany jest z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi
- Jarmuż jest skarbnicą sulforafanu, przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe
- Jarmuż wspomaga proces wytwarzania czerwonych krwinek, co może uchronić przed anemią
- W jarmużu znajdziemy także sporą dawkę witaminy K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi
- Witaminy: A, K, C, B6, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, błonnika
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, udrażnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi
- chroni przed chorobami nowotworowymi
- ma działanie przeciwutleniające, wspomaga proces oczyszczania organizmu
ok. 60 kcal/100g
Kiwi to owoc koncentracji, pomaga się skupić i ukoić nerwy. Zawiera wiele różnych witamin i składników mineralnych bardzo pomocnych w sezonie na przeziębienia. Kiwi zawiera również serotoniny działające antydepresyjnie, przeciwutleniacze (spowalniają starzenie organizmu i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych) i potas. Cenione jest nie tylko ze względu na smak i oryginalny kolor, ale głównie za bogactwo witamin i mikroelementów. Niektórzy określają je mianem bomby witaminowej.
Czy wiesz, że…
- O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi te niezwykłe walory żywieniowe
- Norwescy naukowcy uważają, że kiwi może być naturalną alternatywą aspiryny w utrzymaniu układu krwionośnego bez skutków ubocznych
- Kiwi znalazło też zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i wykorzystywane są w kremach i maseczkach. Z kiwi produkowany jest również balsam do ust. Ponadto kiwi znajdziemy w szamponach, żelach do kąpieli i wielu innych kosmetykach
- Witaminy: A, B, C, E, K, potas, cynk, fosfor, magnez, wapń, sód, pektyny, kwas foliowy.
- wpływa na poprawę samopoczucia i działa kojąco na nerwy
- sprzymierzeniec gojenia się ran
- wzmacnia odporność organizmu na wszelkie infekcje (świetne na kaszel i astmę)
- hamuje apetyt na słodycze
- oczyszcza organizm z toksyn
- działa delikatnie przeczyszczająco i chroni przed zaparciami
- substancje zawarte w błonniku kiwi blokują powstawanie komórek rakowych
- chroni przed chorobami serca i zmianami miażdżycowymi
ok. 50 kcal/100g
Owoc, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Mawia się, że zjedzenie przynajmniej jednego jabłka ogranicza wizyty u lekarza. Dlatego nie należy zwlekać – jedz jedno jabłko rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.
Czy wiesz że…
- W Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców.
- Największym dobrodziejstwem pochodzącym z tego owocu jest błonnik w postaci pektyn, którego najwięcej występuje w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego sok powinno się wyciskać z całego jabłka!
- Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła.
- Jabłko powinno się spożywać na surowo!
- Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod.
- korzystnie wpływa na włosy i paznokcie
- przeciwdziała nowotworom
- poprawia przemianę materii, zmniejsza apetyt
- leczy zaburzenia jelitowe
- zwalcza przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
- obniża poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
- zmniejsza napięcia psychiczne oraz bóle reumatyczne
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- „Przyjaciel serca” – działa wzmacniająco na jego mięsień
ok. 50 kcal/100g
Większość Azjatów nie wyobraża sobie życia bez imbiru, stosują go prawie do wszystkiego. Jest to podstawowy składnik do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Kiedy tylko dopada Cię przeziębienie, sięgnij po imbir, dodając go np. do herbaty.
- Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Dostarczy Ci:
- Wapń, magnez, fosfor, potas.
- pobudza układ odpornościowy
- niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie
- rozgrzewa, działa napotnie
- działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo
- przeciwdziała chorobie lokomocyjnej (niweluje mdłości)
- przeciwdziała wzdęciom, obniża poziom cholesterolu
- pobudza pracę serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy
- pomaga zwalczyć bóle brzucha (zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych)
.
Komentarze
Prześlij komentarz