ok. 20 kcal/100g
Do sławy szpinaku jako zdrowego warzywa przyczynił się też błąd pewnej sekretarki, która zamiast wpisać w raporcie amerykańskiego naukowca, że 100 g szpinaku zawiera 3 mg żelaza, wpisała 30.
- Ze względu na obecność w szpinaku kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia, szpinaku nie powinny spożywać osoby mające problemy z nerkami, wątrobą, reumatyzmem, artretyzmem
Dostarczy Ci:
- Żelazo, wolny kwas foliowy, roślina sekretyna
- pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka płuc
- pomaga w chronicznych schorzeniach trzustki,
- może przywracać wzrok, ale bez możliwości postrzegania barwy,
- surowy pomaga chorym na anemię,
- liście szpinaku gotowane w oleju stosuje się jako okład przy opryszczkach, liszajach, trudno gojących się ranach i łuszczycy
ok. 45 kcal/100g
Domem europejskiej pomarańczy jest Hiszpania. To dzięki niej w środku zimy, możemy poczuć upały Florydy i napić się soku pomarańczowego.
Czy wiesz, że…
- Pomarańcze nie są wskazane przy wrzodach żołądka
- Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą lub nie lubią spożywać mleka krowiego.
- Witaminy: B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo.
- zwiększa odporność
- pomaga zwalczać wirusy
- pomaga w leczeniu astmy
- wzmaga płodność
- leczy awitaminozę
- ułatwia trawienie
- zapobiega anemii
- zapobiega zgadze i wzdęciom
- zapobiega osteoporozie
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka, trzustki, przełyku, sutka
ok. 90 kcal/100g
Banany rosną w strefie międzyzwrotnikowej. Są źródłem cennych węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu.
Czy wiesz, że…
- Banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
- Dojrzałe banany mają sporo kalorii, bo aż 90 kcal na 100 g.
- Dzięki licznym wartościowym składnikom banany zmniejszają wrażliwość na negatywne bodźce. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stres oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie.
- Dwa banany zapewniają Ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny.
- Banany pomagają też wszystkim, którzy zmagają się z głodem nikotynowym, dzięki znajdujących się w nich witaminom z grupy B oraz składnikom mineralnym.
Dostarczy Ci:
- Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy.
- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
- reguluje poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
- pomaga przy odchudzaniu (jest sycący, więc hamuje apetyt)
- pomaga w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
- obniża poziom cholesterolu we krwi (obniża niebezpieczeństwo ataku serca)ma działanie przeciwbakteryjne
- pomocny w stwardnieniu tętnic
- pomocny w zapaleniach nerek
ok. 50 kcal/100g
Większość Azjatów nie wyobraża sobie życia bez imbiru, stosują go prawie do wszystkiego. Jest to podstawowy składnik do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Kiedy tylko dopada Cię przeziębienie, sięgnij po imbir, dodając go np. do herbaty.
- Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Dostarczy Ci:
- Wapń, magnez, fosfor, potas.
- pobudza układ odpornościowy
- niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie
- rozgrzewa, działa napotnie
- działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo
- przeciwdziała chorobie lokomocyjnej (niweluje mdłości)
- przeciwdziała wzdęciom, obniża poziom cholesterolu
- pobudza pracę serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy
- pomaga zwalczyć bóle brzucha (zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych)
MIÓD
ok. 330 kcal/100g
O dobroczynnych właściwościach miodu nie decydują jego pojedyncze składniki, ale ich umiejętne połączenie. Miód w połączeniu z cynamonem ma niezwykłe właściwości.
Czy wiesz, że…
- Najlepszą metodą na popękane usta jest posmarowanie ich miodem
- Miodu nie należy podawać dzieciom do 1-szego roku życia
- Gdy kobieta nie może zajść w ciąże, lekarz zaleca jej zwiększenie ilości miodu i cynamonu w diecie- miód jest afrodyzjakiem.
Dostarczy Ci:
- Niewielkie ilości witamin: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt, różnego typu enzymy, hormony.
- zabija bakterie
- podnosi odporność organizmu
- zmniejsza odczuwanie bólu, zwłaszcza gardła
- działa korzystnie w astmie
- koi nerwy i działa nasennie
- eliminuje wypadanie włosów
- gwarantuje długowieczność
- pomaga przy zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu
- pomaga przy leczeniu ran i oparzeń (kładziony bezpośrednio na ranę)
- obniża ciśnienie krwi
Komentarze
Prześlij komentarz