Spinach Power

 

SZPINKA
ok. 20 kcal/100g

Do sławy szpinaku jako zdrowego warzywa przyczynił się też błąd pewnej sekretarki, która zamiast wpisać w raporcie amerykańskiego naukowca, że 100 g szpinaku zawiera 3 mg żelaza, wpisała 30.
 
Czy wiesz, że:
  • Ze względu na obecność w szpinaku kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia, szpinaku nie powinny spożywać osoby mające problemy z nerkami, wątrobą, reumatyzmem, artretyzmem
Dostarczy Ci:
  • Żelazo, wolny kwas foliowy, roślina sekretyna
Działanie:
  • pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka płuc
  • pomaga w chronicznych schorzeniach trzustki,
  • może przywracać wzrok, ale bez możliwości postrzegania barwy,
  • surowy pomaga chorym na anemię,
  • liście szpinaku gotowane w oleju stosuje się jako okład przy opryszczkach, liszajach, trudno gojących się ranach i łuszczycy

POMARAŃCZA
ok. 45 kcal/100g
Domem europejskiej pomarańczy jest Hiszpania. To dzięki niej w środku zimy, możemy poczuć upały Florydy i napić się soku pomarańczowego.

Czy wiesz, że…
  • Pomarańcze nie są wskazane przy wrzodach żołądka
  • Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą lub nie lubią spożywać mleka krowiego.
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo.
Działanie pomarańczy:
  • zwiększa odporność
  • pomaga zwalczać wirusy
  • pomaga w leczeniu astmy
  • wzmaga płodność
  • leczy awitaminozę
  • ułatwia trawienie
  • zapobiega anemii
  • zapobiega zgadze i wzdęciom
  • zapobiega osteoporozie
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka, trzustki, przełyku, sutka
BANAN
ok. 90 kcal/100g 
Banany rosną w strefie międzyzwrotnikowej. Są źródłem cennych węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu.

Czy wiesz, że…
  • Banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
  • Dojrzałe banany mają sporo kalorii, bo aż 90 kcal na 100 g.
  • Dzięki licznym wartościowym składnikom banany zmniejszają wrażliwość na negatywne bodźce. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stres oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie.
  • Dwa banany zapewniają Ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny.
  • Banany pomagają też wszystkim, którzy zmagają się z głodem nikotynowym, dzięki znajdujących się w nich witaminom z grupy B oraz składnikom mineralnym.
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy.
Działanie banana:
  • sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
  • reguluje poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
  • pomaga przy odchudzaniu (jest sycący, więc hamuje apetyt)
  • pomaga w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
  • obniża poziom cholesterolu we krwi (obniża niebezpieczeństwo ataku serca)ma działanie przeciwbakteryjne
  • pomocny w stwardnieniu tętnic
  • pomocny w zapaleniach nerek

IMBIR
ok. 50 kcal/100g 

Większość Azjatów nie wyobraża sobie życia bez imbiru, stosują go prawie do wszystkiego. Jest to podstawowy składnik do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Kiedy tylko dopada Cię przeziębienie, sięgnij po imbir, dodając go np. do herbaty.
 
Czy wiesz, że…
  • Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Dostarczy Ci:
  • Wapń, magnez, fosfor, potas.
Działanie imbiru:
  • pobudza układ odpornościowy
  • niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie
  • rozgrzewa, działa napotnie
  • działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo
  • przeciwdziała chorobie lokomocyjnej (niweluje mdłości)
  • przeciwdziała wzdęciom, obniża poziom cholesterolu
  • pobudza pracę serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • pomaga zwalczyć bóle brzucha (zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych)



MIÓD
ok. 330 kcal/100g

O dobroczynnych właściwościach miodu nie decydują jego pojedyncze składniki, ale ich umiejętne połączenie. Miód w połączeniu z cynamonem ma niezwykłe właściwości.

Czy wiesz, że…
  • Najlepszą metodą na popękane usta jest posmarowanie ich miodem
  • Miodu nie należy podawać dzieciom do 1-szego roku życia
  • Gdy kobieta nie może zajść w ciąże, lekarz zaleca jej zwiększenie ilości miodu i cynamonu w diecie- miód jest afrodyzjakiem.
Dostarczy Ci:
  • Niewielkie ilości witamin: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt, różnego typu enzymy, hormony.
Działanie miodu:
  • zabija bakterie
  • podnosi odporność organizmu
  • zmniejsza odczuwanie bólu, zwłaszcza gardła
  • działa korzystnie w astmie
  • koi nerwy i działa nasennie
  • eliminuje wypadanie włosów
  • gwarantuje długowieczność
  • pomaga przy zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu
  • pomaga przy leczeniu ran i oparzeń (kładziony bezpośrednio na ranę)
  • obniża ciśnienie krwi




Komentarze