Mango Touch

 
MANGO
ok.60 kcal/100g

Mango nazywany jest owocem bogów. Ten owoc o wysoce dietetycznych właściwościach dojrzewa głównie w Indiach. W naszej tradycji uważane jest za owoc z najwyższej półki, ze względu na swój przyjemny smak, zapach i żółto-pomarańczowy kolor.
Czy wiesz, że…
  • Mango jest smaczniejsze, gdy schłodzi się przez jakiś czas w lodówce.
  • Dzięki zawartości witamin C i E – wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym ponieważ doskonale nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: A, B1, B2, C, E, PP, wapń, potas, magnez, żelazo, sód, błonnik, sole mineralne.
Działanie mango:
  • wspomaga odchudzanie
  • pomaga utrzymać letnią opaleniznę
  • dodaje energii
  • chroni przed wczesnym starzeniem się
  • redukuje komórki nowotworowe


JABŁKO
ok. 50 kcal/100g

Owoc, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Mawia się, że zjedzenie przynajmniej jednego jabłka ogranicza wizyty u lekarza. Dlatego nie należy zwlekać – jedz jedno jabłko rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.

Czy wiesz że…
  • W Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców.
  • Największym dobrodziejstwem pochodzącym z tego owocu jest błonnik w postaci pektyn, którego najwięcej występuje w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego sok powinno się wyciskać z całego jabłka!
  • Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła.
  • Jabłko powinno się spożywać na surowo!
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod.
Działanie jabłka:
  • korzystnie wpływa na włosy i paznokcie
  • przeciwdziała nowotworom
  • poprawia przemianę materii, zmniejsza apetyt
  • leczy zaburzenia jelitowe
  • zwalcza przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
  • obniża poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
  • zmniejsza napięcia psychiczne oraz bóle reumatyczne
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • „Przyjaciel serca” – działa wzmacniająco na jego mięsień

IMBIR
ok. 50 kcal/100g
 
Większość Azjatów nie wyobraża sobie życia bez imbiru, stosują go prawie do wszystkiego. Jest to podstawowy składnik do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Kiedy tylko dopada Cię przeziębienie, sięgnij po imbir, dodając go np. do herbaty.
 
Czy wiesz, że…
  • Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Dostarczy Ci:
  • Wapń, magnez, fosfor, potas.
Działanie imbiru:
  • pobudza układ odpornościowy
  • niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie
  • rozgrzewa, działa napotnie
  • działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo
  • przeciwdziała chorobie lokomocyjnej (niweluje mdłości)
  • przeciwdziała wzdęciom, obniża poziom cholesterolu
  • pobudza pracę serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • pomaga zwalczyć bóle brzucha (zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych)


CYTRYNA
ok. 29 kcal/100g
 
Ojczyzną tego małego drzewa są kraje Azji południowej. Jednak obecnie przy wielkim popycie na owoce południowe uprawiana jest na plantacjach w wielu krajach o ciepłym klimacie.

Czy wiesz że…
  • Medycyna ludowa zalecała ją w profilaktyce dżumy, gorączki, malarii i jako odtrutkę na ukąszenia węży
  • Ma doskonałe właściwości antyseptyczne oraz antybakteryjne, dlatego jest chętnie stosowana jako domowy specyfik na trądzik. Walczy z wypryskami, redukuje przebarwienia i zmniejsza pory skóry.
Dostarczy Ci:
  • Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod, pektyny.
Działanie cytryny:
  • podnosi odporność organizmu
  • obniża gorączkę
  • stosowana w leczeniu awitaminozy
  • pomocna w bólach reumatycznych
  • pomocna w leczeniu grzybic
  • pomaga leczyć żółtaczkę
  • leczy choroby błon śluzowych (pozwala pozbyć się nadmiaru kwasów żołądkowych)
  • działa moczopędnie i „dezynfekuje” układ moczowy
  • wzmacnia serce (obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu)





Komentarze