ok.60 kcal/100g
Mango nazywany jest owocem bogów. Ten owoc o wysoce dietetycznych właściwościach dojrzewa głównie w Indiach. W naszej tradycji uważane jest za owoc z najwyższej półki, ze względu na swój przyjemny smak, zapach i żółto-pomarańczowy kolor.
- Mango jest smaczniejsze, gdy schłodzi się przez jakiś czas w lodówce.
- Dzięki zawartości witamin C i E – wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym ponieważ doskonale nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.
Dostarczy Ci:
- Witaminy: A, B1, B2, C, E, PP, wapń, potas, magnez, żelazo, sód, błonnik, sole mineralne.
- wspomaga odchudzanie
- pomaga utrzymać letnią opaleniznę
- dodaje energii
- chroni przed wczesnym starzeniem się
- redukuje komórki nowotworowe
ok. 50 kcal/100g
Owoc, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Mawia się, że zjedzenie przynajmniej jednego jabłka ogranicza wizyty u lekarza. Dlatego nie należy zwlekać – jedz jedno jabłko rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.
Czy wiesz że…
- W Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców.
- Największym dobrodziejstwem pochodzącym z tego owocu jest błonnik w postaci pektyn, którego najwięcej występuje w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego sok powinno się wyciskać z całego jabłka!
- Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła.
- Jabłko powinno się spożywać na surowo!
- Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod.
- korzystnie wpływa na włosy i paznokcie
- przeciwdziała nowotworom
- poprawia przemianę materii, zmniejsza apetyt
- leczy zaburzenia jelitowe
- zwalcza przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
- obniża poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
- zmniejsza napięcia psychiczne oraz bóle reumatyczne
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- „Przyjaciel serca” – działa wzmacniająco na jego mięsień
ok. 50 kcal/100g
Większość Azjatów nie wyobraża sobie życia bez imbiru, stosują go prawie do wszystkiego. Jest to podstawowy składnik do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Kiedy tylko dopada Cię przeziębienie, sięgnij po imbir, dodając go np. do herbaty.
- Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Dostarczy Ci:
- Wapń, magnez, fosfor, potas.
- pobudza układ odpornościowy
- niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie
- rozgrzewa, działa napotnie
- działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo
- przeciwdziała chorobie lokomocyjnej (niweluje mdłości)
- przeciwdziała wzdęciom, obniża poziom cholesterolu
- pobudza pracę serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy
- pomaga zwalczyć bóle brzucha (zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych)
ok. 29 kcal/100g
Ojczyzną tego małego drzewa są kraje Azji południowej. Jednak obecnie przy wielkim popycie na owoce południowe uprawiana jest na plantacjach w wielu krajach o ciepłym klimacie.
Czy wiesz że…
- Medycyna ludowa zalecała ją w profilaktyce dżumy, gorączki, malarii i jako odtrutkę na ukąszenia węży
- Ma doskonałe właściwości antyseptyczne oraz antybakteryjne, dlatego jest chętnie stosowana jako domowy specyfik na trądzik. Walczy z wypryskami, redukuje przebarwienia i zmniejsza pory skóry.
Dostarczy Ci:
- Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod, pektyny.
- podnosi odporność organizmu
- obniża gorączkę
- stosowana w leczeniu awitaminozy
- pomocna w bólach reumatycznych
- pomocna w leczeniu grzybic
- pomaga leczyć żółtaczkę
- leczy choroby błon śluzowych (pozwala pozbyć się nadmiaru kwasów żołądkowych)
- działa moczopędnie i „dezynfekuje” układ moczowy
- wzmacnia serce (obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu)
Komentarze
Prześlij komentarz